A kezdet

Az egészről tulajdonképpen az Öcsém tehet…

Neki támadt ugyanis az a gondolata valamikor 2008 tavaszán, hogy végig kellene járni az Országos Kéktúra teljes útvonalát. A túrázás, a természetjárás már ekkor is része volt az életünknek, azonban az ötlet mégis inkább közelített a vágyak, mint a reálisan megvalósítható célok kategóriájához.

A legnagyobb kihívást nem is a több mint 1100 kilométer túraútvonal fizikai teljesíthetősége, hanem a nyilvánvalóan éveken keresztül tartó projekt munkához és egyéb elfoglaltságokhoz, kötelezettségekhez történő igazítása, valamint logisztikai (utazás, szállás, stb.) szempontból történő megszervezhetősége jelentette.

Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) egyre kevésbé hagyott nyugodni a gondolat: ha mások képesek rá, akkor mi miért nem? Ráadásul, ahogyan egyre több új információra sikerült szert tenni az Országos Kéktúra útvonalával, a teljesítés mikéntjével és feltételeivel kapcsolatban, mind erősebbé vált a végső következtetés: meg lehet, meg kell csinálni, hiszen egy ilyen kihívás leküzdése, a Kéktúrát teljesítők párezres táborához történő tartozás érzése semmi mással nem pótolható, nem helyettesíthető!

Az elhatározást tovább erősítette, hogy sosem értettem azokat az embereket, akik drága külföldi nyaralásokért fizetnek, bejárják a fél világot, ugyanakkor saját hazájukat alig ismerik. Fogalmuk sincs arról, hol találhatók a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák, milyen látvány tárul elénk a Bükk-hegység csúcsairól vagy a Balaton-felvidék tanúhegyeiről, milyen érzés Magyarország történelmében egykor meghatározó szerepet játszó épületek és romok falai között sétálni, vagy csak éppen belefeledkezni a mezők színpompájába, a madárdaltól hangos erdők árnyat adó faóriásainak szépségébe.

Megszületett tehát a döntés, és Beátámmal 2009 tavaszán neki is láttunk az előkészítésnek. A már meglévő túrafelszereléseket kiegészítettük, beszereztük a szükséges térképeket, és nem utolsó sorban az Országos Kéktúra teljesítéséhez elengedhetetlen igazoló füzeteket. Az első lépések megtételére azonban egészen a nyári szabadság időszakáig várni kellett.

 

A megvalósítás

2009. július 26-án kezdtük…

A véletlen úgy hozta, hogy első túránk egyúttal az Országos Kéktúra első szakasza, pontosabban annak Írott-kőtől Kőszegig tartó része volt.

A tervezgetés időszakában úgy gondoltuk, hogy kb. 3 év alatt végigjárjuk az útvonalat, de ezt soha nem tekintettük kőbevésett szabálynak. Abban azonban már az első pillanattól biztosak voltunk, hogy az ezer kilométert meghaladó hosszúságú út annyi élményt, annyi látnivalót hoz, hogy idővel már lehetetlen lesz minden érdekes, különleges részletre visszaemlékezni. Persze a fényképek nagyon sok mindent megmutathatnak, felidézhetnek, de a történetet a túraleírások teszik igazán teljessé. Így elkezdtem az emlékeket megörökíteni, egyfajta naplót írni.

De mit érnek az élmények, ha senkivel nem osztod, nem oszthatod meg őket! Vagyis adódott a következő lépés: létre kell hozni egy saját honlapot, ahol elmesélhetem az Országos Kéktúra teljesítését, ízelítőt adhatok a hosszú út kalandjaiból, látnivalóiból. Megszületett tehát az innatura.hu oldal alapötlete. A megvalósításhoz teljesen amatőr módon kezdtem hozzá, hiszen sosem foglalkoztam weblapkészítéssel, nem voltak, és ma sincsenek ilyen irányú tapasztalataim, mélyebb ismereteim.

Ahogyan egyre messzebbre jutunk az Országos Kéktúra teljesítésében, úgy kerülnek fel az újabb és újabb leírások, fényképalbumok, alakul folyamatosan az oldal. Ma még nem tudom, mikor és hol lesz a vége, de az eredménye ezeken az oldalakon látható.

 

Számok és adatok

Azt mondják, a számok nem hazudnak…

Vagy mégis? Az Országos Kéktúra történetéről, jellemzőiről és főbb adatairól számos helyen olvastam már, azonban ezek összevetése során meg kellett állapítanom: az információk igen-igen eltérőek, esetenként egymásnak ellentmondóak is lehetnek. Ezért igyekeztem a hitelesnek, megbízhatónak tűnő adatokat összegyűjteni, de helyet kaptak a weblapon a szubjektív benyomások, megállapítások is.

Az egyes túraszakaszok leírása során természetesen felhasználtam az Országos Kéktúra igazoló füzetének adatait, de a távolságokat egy útvonaltervező program segítségével is kiszámítottam. Ezek "térkép szerinti útvonalhossz" megjelöléssel kerültek feltüntetésre, és a legnagyobb magasság, a legkisebb magasság, a szintemelkedés és a szintcsökkenés adatai is számítással, nem pedig GPS alapú méréssel kerültek meghatározásra. Az adatok nem tartalmazzák továbbá az esetleges kitérőket, csak a kék jelzés, illetve esetenként a bélyegzőhelyek eléréséhez szükséges kisebb leágazások jellemzői kerültek felhasználásra és kalkulálásra.

A szintidők meghatározása során az Írott-kő – Hollóháza irányban történő teljesítést tekintettem alapértelmezettnek. A menetidő számítása 4 kilométer/óra sebességgel történt, amit minden 10 méter szintemelkedés 1 perccel megnövelt.

Az adatok azonban csak tájékoztató jellegűek, hiszen nem tartalmazzák a pihenőket, és nem kerültek figyelembe vételre azok a befolyásoló tényezők sem (különleges terepviszonyok, időjárás, felszerelés, egyéni kondíciók, stb.), melyek lényegesen befolyásolják egy adott túraszakasz teljesítésének időszükségletét.

 

Tamás

www.innatura.hu